Marinus Nielsen Kristensen [59789]
- Født: 25 Feb. 1872, Thisted , Hundborg, Thisted, Danmark
- Dåb: 12 Apr. 1872, Thisted , Hundborg, Thisted, Danmark 38695
- Ægteskab (1): Kirstine Marie Møller [59872] den 30 Jun. 1905 i Egen, Als Nørre, Sønderborg, Danmark
- Parforhold (2): Else Kirstine Madsen [60484]
- Parforhold (3): Kirstine Margrethe Dueholm [60486]
- Ægteskab (4): Oline [60488] i 1929
- Død: 29 Dec. 1947, København, Sokkelund, København, Danmark
Et andet navn for Marinus var Ombyttes Christensen.
Notater:
Kilde: Barnebarn til Marinus Nilsen Kristensen
Som det ses, staves hans mellemnavn som Nilsen – det er vist den eneste gang, det blev skrevet på den måde. Han var barn nr. 9 ud af en søskendeflok på 10. Heraf blev seks af dem voksne, resten døde som børn. Hans far var snedker i Thisted, og hed Kristen Nielsen, deraf efternavnet. Hans mor var Sidsel Marie Christensen, hun var 41 år, da han blev født. Hun døde i foråret 1892, d. 30. marts.
Farfar kom i lære i Lemvig som maler hos sin søster Caroline, som var gift med Emil Julius Jahnsen.
Han ses i lægdsrullen, tilgangslisten 1890 Thisted Købstad. Der er en påtegning. Påtegningen betyder, at han flyttede til 2. udskrivningsdistrikt, lægd 42 (Holbæk Købstad) nr. 26 i året 1893. I mellemtiden har jeg fundet ham i Politiets Registerblade, hvor han d. 1. 11. 1892 flytter ind på adressen Helsingørgade 13, 3. sal, København. I Politiets Mandtaller, København, kunne jeg se, at han boede sammen med Else Kirstine Madsen, som blev mor til hans første barn, i det hun et par uger i forvejen, d. 11. 10. 1892 havde født en dreng, Henry Christian Christensen, på Fødselsstiftelsen i København. Marinus og Else Kirstine blev aldrig gift, faktisk stak han af fra hende og barnet, og Marinus var ikke meget for at få kontakt med politiet i denne sag – faktisk var han efterlyst i ½ år af politiet, hvor de søgte efter ham både i København og i Thisted. Endeligt fik de fat i ham, og han erkendte faderskabet og forsørgelsespligten. Som det ses af årstallet, var han 20 år gammel på det tidspunkt.
D. 1. 5. 1893 meldes han fra adressen Helsingørgade 13, 3. sal, København. Sjovt nok, så er han åbenbart tilbage i Thisted for at melde flytning til Holbæk, se lægdsrulleoptegnelsen ovenfor. Han indskrives i tilgangslisten for 1893 for Holbæk købstad, lægd 42, i 2. udskrivningsdistrikt. Det ses, at han flytter til Holbæk 5. oktober 1893, og rejser videre d. 30. oktober samme år til 1. udskrivningsdistrikt, lægd 1 nr. 5914, kort sagt: Han rejser til København.
I Politiets Registerblade finder jeg så, at han er flyttet ind på adressen: Elmegade 22, 1.sal, København, og senere d. 13.9.1894 flytter han fra Vendersgade til Solitudevej 6, st., København, hos en familie ved navn Rudolf.
Næste spor efter ham kommer her: Her ender den del så af bedstefars historie med militæret, idet han i 1895 far udygtighedspas.
22. 2. 1898 bliver han far til en datter, Kamma Louise Dueholm, som fødes i Århus Vor Frue Sogn. Moderen er igen en ugift pige, som han ikke gifter sig med. Datteren giftede sig aldrig, men ernærede sig som voksen ved at have et ismejeri på Vesterbrogade i Århus.
Han bliver også far til endnu et barn uden for ægteskab, en søn Peter – som måske er født i Odense, måske ikke. Højst sandsynligt er Marinus' anden kone, Oline, mor til barnet, som må formodes at blive adopteret væk. Det vides med sikkerhed, at Marinus adskillige gange besøgte Peter på sine gamle dage. Peter boede da i Odense.
Han fik også lov at prøve at sidde i fængsel. Disse oplysninger er fra hans strafferegister i Thisted politikreds, alle gange blev han straffet for betleri, altså tiggeri på gaden: Viborg 16.3.98 Simpelt fængsel i 4 dage Vejle 21.1.99 Fængsel på vand og brød i 3 dage Elbo Hered 16.2.99 Fængsel på vand og brød i 5 dage Rougsø 3.4.1900 Fængsel på vand og brød i 2 gange 4 dage Kolding 29.1.1902 45 dages tvangsarbejde
I Viborg forklarede han til politiprotokollen, at han dagen i forvejen havde været så beruset, at han ikke kunne huske, hvad han havde foretaget sig, herunder at han ikke kunne huske, at han havde været inde på Hotel Phønix eller Hotel Preislers for at betle (tigge) smørrebrød. Han forklarede endvidere, at han var kommet til byen d. 17 samme måned, og at han kun havde betlet denne ene dag, og at han var blevet understøttet (forsørget) af sine fagfæller. Han havde søgt arbejde hos tre malermestre, men ingen af dem havde haft brug for ham, og havde ikke givet ham "geskænk", altså mad og drikke.
I marts 1900 blev han efterlyst at politiet i Skive, fordi han var anklaget for at have stjålet et par mørkeblå bukser til en værdi af 15 kr. på Skive Svendehjem fra en anden svend. De skrev, at han var medlem af Rejseforeningen, og at han var forsynet med rejsebog, og at de regnede med, at han rejste videre til Viborg og Randers. En uge efter blev efterlysningen dog aflyst - uvist om det var fordi han ikke havde stjålet bukserne, eller om det var fordi han var blevet anholdt.
Folketællingen 1901: han bor da midlertidigt på adressen Nørregade 6, Hjørring. Han har ikke fast opholdssted, står der, det var også et svendehjem, han var altså stadig på valsen som håndværkersvend.
Politiets Registerblade har følgende optegnelser om hans videre færden, noteret som adresseændringer: 4.1.1904 fra Guderup (på Als) til Istedgade 23, 3. sal, København, hvor han flytter ind hos familien Neumann.
30.6.1905 bliver han gift i Egen kirke på Als med Kirstine Marie Møller, med hvem han fik syv børn sammen med. Ægteskabet var ikke så lykkeligt, fordi han ikke opførte sig pænt. Han skiftevis boede hos hende, drak og turede, tog hendes penge og forsvandt på valsen. Når han var hjemme, vidste hendes søskende, at der var optræk til ballade og skiftedes til at holde vagt ved huset, så han ikke tævede hende. De fleste af disse "hjemmebesøg" resulterede i, at Kirstine blev gravid og måtte føde alene. De fleste af børnene var "for små", så små, at de "kunne ligge i en træsko", som familien fortalte. De to yngste børn var dog mere levedygtige, den yngste pige, Christine Marie, blev således 4 år og 10 måneder, før hun også bukkede under. Det eneste barn fra dette ægteskab, som blev voksent, var min far, Marinus Christensen, som blev født i 1914, d. 23. juni, Sankt Hans aften. Vi har i familien kun ét billede af far sammen med sin søster og mor. Far var da omkring 10 måneder gammel og er iført kjole, det brugte man dengang til alle blebørn.
Det må have været et stille bryllup, for bruden var så godt og vel gravid, og hun fødte sønnen Jens d. 16. oktober 1905, han levede kun et halvt år. 7. 4. 1907 fødtes datteren Marie, som kun levede i to dage. 15. 3. 1909 fødtes endnu en datter, Marie, som levede i 18 dage. 15. 7. 1910 fødtes en datter, Christine Marie, som levede i 1 år og 7½ måned, hun døde 1. 3. 1912. Han var åbenbart ikke på Als, da hun døde. 24. 10. 1911 fødtes sønnen Christen, som kun levede i fem dage. Som det ses af nedenstående, var han nok ikke på Als, da sønnen blev begravet d. 30.10.1911, jeg tvivler på, at han kunne rejse fra Als til København på to dage på den tid. 1.11.1911 kommer han fra Tyskland (sikkert fra Als, som dengang var under tysk herredømme), hvor han flytter ind på adressen Ryesgade 7, st., i baggården, København. 1.5.1912 flytter han ind på adressen Frederiksborgvej 18 st., København. 1.11.1912 skrives han ud fra Politiets Registerblade – altså han rejser fra København, men der står ikke noget om, hvor han rejser hen. 1.4.1913 ankommer han til København fra Sønderborg til adressen Kapelvej 51, 1.sal, hvor han flytter ind hos familien Petersen. 22.4.1913 frameldes han Politiets Registerblade – han rejser altså ud af København. 22.5.1913 fødtes datteren Christine Marie, som døde 30.3.1918, da hun var knapt fem år gammel. 23.6. 1914 fødtes sønnen Marinus Christensen, som blev min far, og som blev 78 år gammel. Uanset, hvordan han ellers opførte sig, holdt Kirstine Marie aldrig op med at elske ham. Prøv at læse dette postkort, som hun sendte til ham, da han arbejdede i Højslev Stationsby ved Skive i 1915:
Postkortet er adresseret til Hr. M. N. Christensen, Maler, Poste restante, Høislev St., Danmark. Als var stadig tysk på det tidspunkt, skal det lige huskes.
Elstrup, d. 4.1.15 Kjære Mand! Hermed sender jeg dig et Billede, jeg ved ikke om Du kan kjende hvem det er, thi det kunde jo nok have været bedre men det blæste lidt den Dag og det er jo uden for. Jeg vilde saa gjerne haft dem til Jul men de kom ikke før i Dag. Ditte (Christine Marie) frøs og vilde til at græde, saa du kan nok se hun ser saa forskrækket ud. Nu mange Hilsener og Kys fra os Alle tre, Christine. Forsiden af postkortet var et foto af Kirstine Marie med børnene Marinus og Christine Marie.
Hans hustru, Christine Marie Møller, døde i 1924, og sønnen Marinus, min far, blev sat i pleje hos sin moster og onkel i landsbyen. Farfar syntes ikke selv, at han kunne klare at bo i en lejlighed i København og have en knægt på 10 år boende. Det var nok en god løsning, men far var ikke så glad for det, fordi plejefamilien forventede at han deltog i arbejdet på det lille husmandsbrug. Deres børn var noget ældre end far, men de hjalp ham igennem, så han blev uddannet og kunne klare sig selv.
Marinus Nilsen Kristensen fortsatte med at bo og arbejde som maler i København, og sendte faderlige breve til sin søn, som han fik sat i lære hos en lokal malermester.
5.november 1924 boede han på adressen Horsetorvet 1, Odense, det står i FT1925, se under kilder. Da jeg kiggede på folketællinger fra denne adresse, kan jeg se, at der er et pensionat, det er nok derfor, at han har boet der, det var den billigste måde at overnatte og få mad på dengang. En anden mulighed kunne være, at han har fået overnatning hos en kollega, for i 1921 boede der en anden malersvend på stedet.
29. december 1924 boede bedstefar i København, hos skomager C. Christensen, H.C. Andersensgade 9, det var hans storebror.
5. november 1925 boede han på adressen Fredensgade 3A, st.tv, København N. Han lejede et værelse hos en familie.
Siden giftede han sig i 1929 med en ungdomskæreste, Oline, og hun havde også sit hyr med at styre ham. Når han kom fuld hjem, lagde hun ham i seng, men næste morgen vankede der en reprimande. Somme tider forsvandt han fra København i flere dage, og hun vidste ikke, hvor han tog hen. Èn gang lykkedes det hende at følge efter ham, og han tog til Odense for at besøge sønnen Peter. Han døde i 1948, hun døde i 1969.
Marinus blev gift med Kirstine Marie Møller [59872] [MRIN: 26489], datter af Jens Jensen Møller [59900] og Marie Jørgensen [59901], den 30 Jun. 1905 i Egen, Als Nørre, Sønderborg, Danmark. (Kirstine Marie Møller [59872] blev født den 14 Jun. 1876 i Egen, Als Nørre, Sønderborg, Danmark, dåb den 25 Jun. 1876 i Egen, Als Nørre, Sønderborg, Danmark,38696 døde den 6 Aug. 1924 i Egen, Als Nørre, Sønderborg, Danmark og blev begravet den 11 Aug. 1924 i Egen, Als Nørre, Sønderborg, Danmark 38697.)
Parnotater:
ses ikke i kirkebogen
Marinus havde et forhold til Else Kirstine Madsen [60484] [MRIN: 26747], datter af Jens Peter Madsen [60492] og Ottomine Christine Amalie Petersen [60493]. (Else Kirstine Madsen [60484] blev født den 30 Mar. 1871 i Nykøbing, Morsø Sønder, Thisted, Danmark og dåb den 12 Feb. 1874 i Nykøbing, Morsø Sønder, Thisted, Danmark 38698.)
Marinus havde et forhold til Kirstine Margrethe Dueholm [60486] [MRIN: 26748]. (Kirstine Margrethe Dueholm [60486] blev født i 1878 i Randers, Støvring, Randers, Danmark.)
Marinus blev derefter gift med Oline [60488] [MRIN: 26749] i 1929. (Oline [60488] døde i 1969.)
|